Uzunca zamandır yazmak istediğim ve ülkemizde yarışmalarda alçak omuz, düşük omuz diye Alman hakemlerin belirttiği konuyu anlatmak istiyorum.
Aşağıdaki resimde VA ünvanı alan bir köpeğin omuz yüksekliği gösterilmiştir.
Bu resimdende anlaşılacağı ön ayak hizasından yukarı doğru bir dik çizgi çizdiğinizde omuz ve aradaki mesafede omuz yüksekliği olarak adlandırılır.
Şimdi yarış esnasında omuz yüksekliğinin önemini sizlere aktarayım. Aşağıdaki resimlerde Omuzu düşük yada normal veya yüksek köpeklerin nasıl bir harmoni ve anatomi sergilediklerini görüyorsunuz.
YÜKSEK OMUZLU BİR KÖPEĞİN YARIŞMA ANINDA ALT VE ÜST ÇİZGİSİ.
NORMAL OMUZLU BİR KÖPEĞİN YARIŞMA ANINDA ALT VE ÜST ÇİZGİSİ.
DÜŞÜK OMUZLU BİR KÖPEĞİN YARIŞMA ANINDA ALT VE ÜST ÇİZGİSİ.
ÇOK DÜŞÜK OMUZLU BİR KÖPEĞİN YARIŞMA ANINDA ALT VE ÜST ÇİZGİSİ.
Yukarıda görülen resimler sanırım size fikir sahibi olması açısından ışık tutmuştur.
GENEL ANLAMDA FCI ve SV standartlarında sırt ve omuzu anlayabilmemiz için tanımın bir bütün olarak yapılması gerekmektedir.
Birçok meraklı için standart, sırt, bel ve sağrı başlangıç ve bitiş tam olarak nerede başlar ve biter ? En çok analşılamayan soru budur.
Şekil 1'de - Birçok insan bu resimdeki çizimi genel olarak sırt olarak tanımlamak eğilimindedir.
Şekil 2'de - Bazı köpek standartları omuz ve bel arasındakı alanı sırt olarak tanımlar.
Şekil 3'te - FCI / SV Alman Çoban Köpeği standartlarında ise sırt dahil olmak üzere , omuz ve sağrı arasındaki bölüm kabul edilmektedir. Ama Şekil 4'de esas olarak olması kabul edilen ÜST ÇİZGİYİ görmektesiniz.
Şekil 4'te olduğu gibi üst çizgi gördüğünüz gibi SV için standart kabul edilir., omuz, sırt, bel ve sağrı SV standartlarına göre üst çizgi tanımı budur.