Pazar 28 May 2023
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Dünya Yarışmaları (Zuchtschau)

Öğeyi Oyla
(0 oy)

alman kurdu, alman çoban köpeğiSV ( Verein für Deutsche Schaeferhunde ) nin aldığı bir karar ile, 2011 yılından itibaren, uzun tüylü Alman Çoban Köpekleri ( Alman Kurtları ) yarışmalara kabul edilmektedirler. Görünüm önemli olmakla birlikte her şey demek değildir. Yapılan gösterilerde daha başarılı olan bir köpek, kendinden daha güzel bir köpeğin önüne geçebilir. Burada en iyiler en iyilerle yarışırlar. Almanyada yapılan yarışmalarda, ön elemeler yapılmaktadır. Gençlik yarışmasına 12-18 aylık köpekler, genç köpek yarışmasına 18 - 24 aylık köpekler, GH ( Gebrauchshundklasse ) yarışmasına 2 yaş üstü köpekler katılmaktadır. Bu yarışmaların en büyüğü her yıl yapılan ve SV ( Alman Çoban Köpekleri Derneği ) tarafından organize edilen SV - Bundessiegerzuchtschau dur. Burada bazen gününde olmayan köpekler yarıştırılmaz ve geri çekilir. Çünkü burada alınacak kötü bir sonuç o köpeğin siciline işlenmektedir. Kızışma gününde olan dişiler yarıştırılmaz. Yarışmada duruş, yürüme ve tırıs şeklinde bölümler mevcuttur. Anatomik kriterlere ilaveten naturel davranma, enerji, köpeğin dikkati, koşu esnasındaki performansı ve kondisyonu değerlendirilen kriterlerdir.Koşu esnasında diğer köpeklerle olan davranışı, köpeğin 2 birbirine uyumlu soydan gelip gelmediği burada göz önüne alınır. Bu aynı zamanda üreticinin aynı 2 soyda devam edip etmeyeceğini de belirler. Ancak böylelikle yüksek standartta Alman Kurduna sahip olabilme olanağı ortaya çıkar. 

Her yıl ayrıca WUVS ( Alman Çoban Köpekleri Birliği ) Sigershow düzenlenmektedir. Bu şovlar bir güzellik yarışması ve hele bir köpek şov değildir. Bu yarışmalar eğlenmek, yarışma duygusunu tatmin etmek, sosyal bir faaliyette bulunmak ve üretime yön vermek için yapılır. Her köpeğin tek tek değerlendirilmesi yapılır, iyi ve eksik tarafları belirlenir. Bu bir rapor halinde sunulur. Böylece üretim için profesyonel hobi üreticileri ve köpek çiftlikleri üretimleri hakkında fikir sahibi olurlar.
SV  ise 5000 in üzerinde köpek eğitici lisansı vererek, Alman Kurtlarının profesyonel eğitimi için çaba göstermektedir.
Bundesziegerzuchtschau / Almanya Şampiyonası  ( BSZS ), aynı zamanda Siegerhauptzuchtschau veya Hauptzuchtschau da denir. Bu yarışma dünyanın en önemli yarışmalarından biridir. Kalitesi ve güvenirliği çok yüksektir. Bölgelerdeki elemelerde başarı kazanan köpekler bu yarışmaya katılırlar.  SV 'ya üye olan kişiler, bu yarışmaları canlı olarak web ortamından izleyebilirler.

Bu yarışmanın amacı : SV tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde yetiştiricilerin ideal bir köpek yetiştirip yetiştiremediklerini saptamak, üreticilerin kendi hataların görmelerini sağlamak ve ürtecilerin birbirleri ile fikir alış verişi yapabilmelerini sağlamaktır. Böylece üretici kendi hatalarını görmesini veya hangi soylu ailenin hangi soylu aile ile çiftleşmesi gerektiğini veya yaptığı üretim için partner değiştirmesi gerektiğini ve başka arayışlar içine girmesini sağlamaktadır.

Bu yarışmalarda hakem ilk önce yarışmacı köpeğin sırt yüksekliğini ölçer. Normal sınırların altındaki veya üstündeki köpekler elenirler.

Daha sonra hakem köpeğin 10-15 metre öne doğru, köpek HF'nin dizine yapışık halde gitmesini ve soalman kurdu, alman çoban köpeğila dönerek aynı şekilde tasmalı olarak geri gelmesini ister. Bu esnada köpeğin yürüyüş stiline ve ahengine bakılır.

Bu testlerden sonra, hakemler tarafından  yarışmacı köpeğin HF ( Hundeführer = köpeği yöneten kişi ) tarafından tırısla  bir tur atması istenir. Bu esnada köpek, ipi soluna alarak düz koşmalı, sağa sola yeltenmemeli ve diğer köpeklere havlayıp, saldırmamalıdır. Bu koşuda köpeğin ahengi esastır. Deve gibi koşan veya gallopa kalkan köpekler puan kaybederler.

Burada aslında, HF ye de görev düşmektedir. ( aynı bir yarıştaki at ve jokeyi gibi ). HF eğer köpeğin deve gibi koştuğunu hissederse ( ki bu onun başlıca görevidir ), köpeğin 2 m. uzunluğundaki ( bazen 2,5 m. uzunluğunda da kayış kullanılmaktadır ) kayışı çekerek, köpeğe ikaz verir ve hakem farketmeden köpeğin tırısını düzeltebilir. Dolayısı ile yarışlara meraklı arkadaşlarımız, HF seçimine özen göstermelidirler.

Yukarıda anlatılan sınavdan sonra, yarışmacı köpekler toplanır ve hakem tarafından tabanca ile ( 6 mm ) atış yapılır. Bu atış esnasında köpeklerin korku, agressif özellikler, telaş ve saldırma belirtileri göstermeyip, sakin olmaları istenir. Köpeklerin davranışlarına göre, hakemler puanlarını verir.

Tüm bu sınavlardan sonra, yarışmacı köpekler topluca  alana çağırılır ve aldıkları başarı puanlarına göre sırt numaraları okunarak sıraya dizilirler.

Artık köpekler HF'lerle birlikte koşacaklar, ancak kendi sahipleri tarafından yönlendirileceklerdir. Burada da köpeklerin düzenli koşmaları, sırayı kaybetmemeleri, koşu ahengini bozmamaları ve koşu yönünü değiştirmemeleri istenir. İşte bu esnada kilit kişilerden biri köpeği yönlendiren asıl sahibidir.


Olay şu şekilde gerçekleşir :
Burada ilk önce dikdörtgen şeklinde bir alan yaratılır. Burada hakem Alman Kurdununu  bir bütün olarak gözlem altına alabilmelidir.  Köpeklerle birlikte yarışmaya gireneler ( Hundeführer / HF ) köpekleri bu pozisyon için hazırlarlar. Hakem köpeğin tüm özelliklerini, kalçasının 23 derece açıyla aşağı doğru ( bergab ) olmasını, dişlerinin tamlığını, kuyruk ve kulaklarının durumunu,pigmentlerini, adelelerini inceler.Daha sonra HF köpek ile birlikte ileri ve geri hareket etmeye başlar. Burada hakem köpeğin adım atışlarını ön ve arka görünüm olarak tespit eder. Bu testten sonra köpekler bir tur ( hakeme bağlı olarak birden fazla da tur olabilir ) tırıs halinde koşarlar. Bu sınava ' Standmusterung ' denir.
Bundan sonra tüm köpekler alanda toplanırlar  ve ' Gangwerksprobe ' ( silah atış testi )ne tabi tutulurlar. Burada köpeklerden belli bir mesafe uzaklıkta havaya ateş edilir. Bu anda köpeklerde bir korkaklık ve agresiv bir hal gözükmemesi gerekmektedir.

sieger, alman kurdu, alman çoban köpeğiBu sınavdan sonra köpekler sırt numaraları ile yarış alanına davet edilirler. Burada en önemli konu köpeğin kendini güzel göstermesini sağlamaktır. Köpekler kayışları gergin ve başları ile kulakları dik vaziyette, uygun adım ( tırıs ) şeklinde hareket etmelidirler. Burada adımların düzgün ve orantılı olması mühimdir. Adımını ve dolayısı ile konsentrasyonunu bozan köpeğin başı kayış ile hafifçe yukarı doğru HF tarafından kaldırılarak ahenk içinde yürümesi sağlanır. Köpek hiç bir zaman deve adımı diye nitelendirilen koşu biçimine geçmemelidir. SV (Vereins für Deutsche Schaeferhunde / Alman Çoban Köpekleri Derneği ) 1899 da şöyle der : ' Harmannie ist Weltgesetz ' / ( Armoni bir dünya kuralıdır ).

Bundan sonra sıralama belirlenir ve köpekler tasmasız olarak son kez koşarlar. Burada köpek HF'nin diz hizasını geçmemelidir. ( Not : Yukarıda sayılan ana maddelerdir. Ancak hakemine, doğa şartlarına, köpek saysına, aynı nitelikte ve birbiri ile çok az farkı olan köpek sayısına göre değişiklik gösterir.

Bir tur yerine bazen 4 veya 5 tur attıran hakemler vardır. ) Hakemler 1. ve 2. köpek arasında kararsız kalırlarsa, köpeklerin sırt çizgisine bakılır. Güzel bir sırt çizgisi olan köpek diğerine fark atar.

Köpekler erkek ve dişi olarak 2 ayrı sınıfta yarışa katılırlar. Her sınıfın aşağıda anlatılacak olan kendi alt kategorileri bulunmaktadır. Yarışa katılacak her köpeğin aşıları tam olmalı ve geçerli kağıtları , çip ve/veya tatu numarası bulunmalıdır.
Gebrauchshundklasse ( İşçi sınıfı köpekler / working line )
Bu kategoride yarışacak olan köpekler en az 2 yaşında olmalı, eğitimde en az ' vorzüglich / mükemmel ' not alması, bölgesel yarışmalarda SG / sehr gut / çok iyi derecesi almış olması gerekmektedir.Yurt dışından katılacak olan köpekler uluslararası geçerliliği olan VDH, WUSV veya SV tarafından tanınan bir sınavı geçmiş olmaları gerekmektedir. Bu kategorideki köpekler TSB  ( Triebbestaendigkeit/ Selbstsicherheit / Belastbarkeit = İtaat / Kendine güven / dayanıklılık) sınavından geçerli not almalıdırlar. Geçerli not alamayan köpekler, yarışlara alınmazlar. Kızışma dönemindeki dişiler yarışmalar alınmazlar.

Junghundklasse ( Genç köpekler sınıfı )
Yarış gününde 18 aydan genç ve 24 aydan büyük olmayan köpekler bu yarışmalara girebilirler. Bu köpeklerin daha önce herhangi bir sınavdan geçmeleri gerekmemektedir.

Jugendklassse ( Gençlik Sınıfı )
Yarış gününde 18 aydan gün almamış ve en az 12 aylık olan köpekler bu yarışmalara girebilirler. Bu köpeklerin daha önce herhangi bir sınavdan geçmeleri gerekmemektedir.

Süre :
Almanya'da yapılan Bundessiegerhauptzuchtschau genelde 4 gün devam etmektedir.
1.gün:
Bu gün organizasyon işleri ile ( örneğin numara alınması , köpeklerin kağıtlarının inceleme için ilgililere verilmesi vs. ) geçer ve genellikle Perşembe günüdür.

2. gün :
TSB sınavları başlar. Bu köpekler Körschutzdienste ( üreme ve nüfus kağıdına ) uygun olmalıdırlar, yani Körung'tan geçerli not almış olmaları gerekmektedir. Buna parelel olarak diğer  kategorilerde de yarışmalar başlar.

3.gün :
Tüm kategorilerde yarışmalar sürer. Bu arada üst düzey damızlıkların , geçmiş yıllarda ne kadar başarılı oldukları incelenir.

4.gün:
Tüm katogorilerde yarışmalar devam eder. Genç Köpekler Sınıfı ve Gençlik Sınıfından ilk dereceleri alan 20 köpek seyirciye takdim edilir. İşçi sınıfı köpeklerde dereceye giren köpeklerin üreticileri anons edilir. Son olarak VA ( selected excellent / seçilmiş en iyiler ) kategorisinde yer alan köpekler ile Genç Köpekler Sınıfı ve Gençlik Sınıfından ilk 3 dereceyi almış köpekler ile kapanış seremonisi yapılır.

Bundessiegerhauptzuchtschau ( BSZS ) yılda 1 kere yapılmaktadır. Diğer ülkelerde de buna benzer yarışmalar yapılsa ve hatta buralara Alman Hakemler gitse de, WUSV ( Dünya Alman Çoban Köpekleri Birliği )  dahil, hiç birinde bu yarışmalarda kazanılan dereceler, Almanyada yapılan kadar prestijli değildir.

Alman Çoban Köpeği Derneği ( SV ) üyesi olmayan ve bu alanda herhangi bir yarışma görmemiş olan arkadaşlarımıza bilgi amacı ile bu satırlar verilmektedir. Takdir edersiniz ki, büyük bir yarışmayı tek tek tüm detayları ile anlatmak mümkün değildir. Kaldı ki yarışmadan yarışmaya ana kurallar sabit kalmak kaydı ile hakemler tarafından bir takım değişiklikler de yapılabilmektedir. Bu değişiklikler hava şartları, katılan köpeklerin sayısı ve kalitesi gibi nedenlerden etkilenebilmektedir.